Den 3:e april 1973, alltså idag för 46 år sedan, ringdes världens första mobilsamtal. Det var Motorolas ingenjör, Martin Cooper, som ringde till konkurrenten Joel Engel på Bell Labs (idag At&T). Han undrade om samtalet hördes bra innan han meddelade att han ringde från ”en mobiltelefon, en sann bärbar, handhållen, äkta mobiltelefon”.
Det uppmärksammade Mats Olsson på dagens IT-träffpunkt. Dagen till ära hade han släpat, får man nästan säga, med sig sin första "bärbara" en Motorola MCR 9500 XL. Det satte genast igång en intressant diskussion om hur snabbt nallarna utvecklats. Nu är vi ju nästan mer eller mindre beroende av dessa. Det hela slutade med att en besökare fann sin telefon något föråldrad.

Lite med om den första telefonen:Telefonen Martin Cooper använde var en prototyp av det som 10 år senare skulle bli Motorolas DynaTAC 8000x som ofta refereras till som världens första kommersiella mobiltelefon. På presskonferensen senare samma dag presenterades telefonen som "liten och nätt", trots att den var stor som ett mjölkpaket och vägde över ett kilo. Antennen var en annan finess som framhölls och ingen reagerade nämnvärt på att det tog 10 timmar att ladda den fullt vilket sen resulterade ca 30 minuter samtalstid.

Priset när den lanserades kommersiellt 10 år senare låg på hutlösa 3995 USD vilket idag motsvarar ca 80 000 SEK om man använder sig av en inflationskalkylator. Modellen var fortfarande populär 1987 när Michael Douglas använde den i filmen Wall Street. 

Slutligen några bilder på Mats dyrgripar. Till vänster de något mer hanterbara, till höger Motorolan. Känner ni igen några?