Arkiv

Första punkten på medlemsmötet var Margareta Davegård från Region Skåne som berättade om den digitala vården. Man kan – på gott och ont – via 1177.se läsa om olika sjukdomar och ställa sin egen diagnos. Genom att logga in med e-legitimation har man tillgång till mycket information, man kan bl a läsa sin journal, kontakta sin vårdcentral, boka tid, förnya recept och mycket annat. Mer och mer information och kallelser från sjukvården kommer att skickas via SMS och/eller mail och Margareta påpekade vikten av att när man är inloggad gå in via Inställningar och lägga till sitt mobilnummer och/eller mailadress. Har man ingen e-legitimation kan man ändå logga in med hjälp av lösenord som man får via SMS men man har då inte tillgång till själva journalen.

Under kaffepausen passade Udo Jansen, som är vice ordförande i SeniorNet, på att informera om verksamhetsplan och budget för 2019. För den intresserade finns skrivelserna att läsa i Föreningslokalen på Larmvägen 8A.

 

 


Vår andra föreläsare på mötet var Patrik Alm från Brandorama. Han berättade om räddningstjänstens uppdrag samt vad man behöver för att göra hemmet säkrare när det gäller brand.
Det är viktigt att ha brandvarnare i taket i flera rum framför allt i kök och sovrum. Brandvarnarna bör också testas med jämna mellanrum.
Vad gäller brandsläckning rekommenderas 6 kg:s pulversläckare samt brandfilt.
En brandsläckares livslängd är ca 10 år, därefter kan trycket bli för lågt.
Den klart vanligaste brandorsaken i hemmet är ”glömd spis”, så stanna kvar i köket vid matlagning. Andra saker som bör undvikas är att ladda telefoner/plattor på natten eller när man inte är hemma. Lägg inte heller en påslagen dator i soffan.
Nu när det snart är jul och vi tänder många ljus är uppmaningen att släcka ljusen när man går ut ur rummet och att man inte har torr mossa eller annat brännbart nära ljusen. Det Patrik berättade var en mycket bra uppfräschning för oss och framför allt nu inför julen. 1 december är brandvarnardagen – glöm inte kolla att batteriet är OK!