Arkiv

Det var Britt-Marie Andersson i vår aktivitetsgrupp som myntade det uttrycket som sammanfattning av dagens program på vårens sista medlemsmöte. Och faktum är att det stämmer precis. Annika och Jessika som kommer från Skånetrafiken inledde med att berätta om det nya biljettsystemet, som gäller från kommande december. Därefter tog Börje Sjöholm, legendarisk kriminalkommissarie, vid för att kåsera om sin långa och varierande bana inom polisen. Dessförinnan kunde en nöjd ordförande hälsa cirka 100 besökare välkomna.Några extrastolar fick faktiskt placeras ut i all hast.

Först ut var som sagt Skånetrafiken. Det var säkert en hel del som spetsade öronen särskilt, eftersom det varit oklart för många vad som skulle komma att hända. Blir jag tvungen att betala med mobilen? Vad händer med reskassan på mitt JOJO-kort? Varför byta ut ett system som fungerar? Bakgrunden till det nya systemet, förklarade Annika och Jessika, är bland annat att det nuvarande behöver bytas ut. Det är gammalt och går inte att uppdatera. Men efter deras genomgång i ljud och bild och en rejäl skur av frågor tror, och hoppas jag, att de flesta fick ganska klart för sig hur övergången blir. Men, nya system kräver nya vanor, och det brukar ofta vara lite problem i starten.

 Till vänster:Annika och Jessika från Skånetrafiken med Anders Jönsson och Britt-Marie Andersson. Till höger:Börje Sjöholm.

Att det skulle bli intressant att lyssna till Börje Sjöholm stod klart redan när han presenterade vad han sysslat med under sin bana som polis.Minst sagt skiftande från patrullerande polis, via SÄPO till att arbeta med så kallade "Kalla fall". Hela hans upplägg gick ut ifrån "Mordbibeln", som han varit med om att arbeta fram. Kort sagt en "Handledning för processtyrd utredning för grova brott". Inte alls besläktat med Morden i Midsomer.Han har också ett antal "käpphästar" som han anser alltid måste finnas med vid utredningar.Dörrknackning kan vara väldigt tråkigt. Men är otroligt viktigt.Berättelsen om grabben som skrev upp ett bilnummer, som löste ett trippelmord,gav syn för sägen.Men att börja spekulera om motiv avråder han bestämt från.Vill man gå vilse i en utredning kan man börja diskutera motivbild. Han uppmaning till frågor klingade inte ohörd. Många frågor om DNA, deckare, internationella jämflörelser mm.

Naturligtvis undfägnades vi med kaffe och bröd.