Strålande sol, fantastiskt fint program och mycket god stämning – 33 medlemmar/medföljande såg med stor förväntan fram emot dagens upplevelser: besöket hos Wapnö Slott och Heagården.

Alla var samlade i god tid vilket möjliggjorde en tidig avresa till Wapnö Slott strax norr om Halmstad. Väl där blev vi mottagna av vår trevliga guide som ledde oss till olika stationer och förklarade vad som händer på respektive ställe. Under rundvandringens gång berättade guiden mera allmänt om de olika verksamheterna på Wapnö:

 


-1200 kor mjölkas 2 gånger dagligen vilket, baserat på ca 15 liter mjölk per ko / mjölkning ger 36 ton mjölk per dag.
-på Wapnö föds i genomsnitt 4 kalvar per dag
-olika avdelningar tillverkar en mängd produkter från egna råvaror till färdiga konsumentförpackningar
-Wapnö Slott äger 1400 ha produktiv jordbruksmark och 400 ha skogsmark.
Som avslutning serverades vi en mycket vällagad köttgryta – säkert med kött, som allt annat, av egen produktion. Före avresan kunde intresserade handla i Wapnös  butik fylld med huvudsakligen egna produkter.

Vår buss-”tura” fortsatte på småvägar mot och på Hallandsåsen med Heagården vid Munka Ljungby som nytt etapp-mål. Delsträckan på åsen var mycket roligare än den vanliga rutten – över åsen norrut eller söderut. Vi passerade många vackra vyer förbi Västersjöarna som chauffören Bengt kompletterade med intressant information.

Vi kände oss genast välkomna till Heagården när vi blev mottagna med gott kaffe och hembakade kakor.  Bengt-Åke Bengtsson, ägaren till Heagården, är en mycket underhållande och fängslande berättare. Bengt-Åke både sjöng och spelade dragspel, kunde berätta roliga historier lika ledigt som han kunde beskriva sina tankar om vår existens ( Universum, ”människan” ) och redogöra för gårdens historia. Vi inbjöds att gå in i byggnaderna för att se rummen, inredningar och utrustningar. Denna välbevarade 200-åriga gård är i det skick som den forne ägaren en gång lämnade den.

Restiden hann aldrig bli tråkig – självklart på grund av trevligt sällskap ( IT-Seniorer ) men även tack vare en frågetävling. Vinnarna belönades med trisslotter – vinstbelopp har enligt vissa rykten hemligstämplats.
Dagen avslutades med en odramatisk hemresa. Vi applåderade med ett stort tack till vår chaufför Bengt. Ett särskilt tack går givetvis till våra reseledare – SeniorNet Helsingborgs dreamteam för att ordna sådana uppskattade aktiviteter.